Interaktīvs maršruts "Izzinām Jelgavu kopā!"

Interaktīvais maršruts “Izzinām Jelgavu kopā” ļaus ģimenēm un individuālajiem ceļotajiem pavadīt brīvo laiku aizraujoši un aktīvi. Vecākiem būs iespēja ieraudzīt pilsētu jaunā skatījumā, bet bērni gūs skolā noderīgas zināšanas par pilsētas vēsturi un pozitīvas emocijas Bērnu atpūtas un rotaļu pilsētiņā.


Jaunums!   Aicinām pilsētu iepazīt interaktīvi kopā ar mobilo aplikāciju Tours Across Baltics, kur ir pieejami audio stāsti un apraksti par pilsētas tūrisma objektiem: https://toursacrossbaltics.qrd.by/jelgava 

 

Apciemojiet Skulptūru- Strūklaku “Jelgavas students”  uzziniet studenta vārdu un par LLU studentu iedibinātajām tradīcijām. Līdzās skulptūrai atrodas pilsētas garākais gājēju tilts “Mītava” , kura nosaukums veltīts senajai Jelgavai.

Nākamais pieturpunkts ir Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa   pagalms, kur bruģī redzamas iezīmētas senās baznīcas mūru robežas. Apsēžoties uz pagalmā esošajiem soliņiem, ikviens var domās “uzzīmēt” seno baznīcu un iztēloties, kāda tā reiz bijusi.

Tālāk dodieties uz Academia Petrina ēku (šodien Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejs ), pie kuras 1785.gadā astronomijas un matemātikas pasniedzējs E.J.Bīdemanis debesīs palaidis pirmo gaisa balonu Latvijā. Pie muzeja atrodas 2.Pasaules karā iznīcinātā pieminekļa “Lāčplēsis un Melnais bruņinieks” fragments, tēlnieks K.Jansons. 

Pilsētas tūre turpinās Stacijas parkā, kur apskatāms 1992.gadā atklātais piemineklis Jelgavas atbrīvotājiem “Lāčplēsis” . Tā autors ir tēlnieks Andrejs Jansons, kurš atjaunoja sava tēva K.Jansona veidoto un 1932.g. atklāto pieminekli “Lāčplēsis un Melnais bruņinieks”.

Līdzās parkam atrodas Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja Jelgavas ārtelpu ekspozīcija , kur var apskatīt drezīnas, lokomotīvju riteņu pārus, pārmijnieku posteni. Ekspozīcijas ēka ir ievērības cienīga, jo iekārtota 1904. gadā celtajā dzelzceļnieku dzīvojamajā mājā.

Kārumnieki katru darba dienu no 10:00 līdz 18:00 (sestdienās, svētdienās slēgts) aicināti iegriezties Karameļu darbnīcā un iegādāties krāsainus, no dabīgām izejvielām tapušus gardumus.

Turpinot maršrutu, uzkavējieties Raiņa parkā , kas mūsdienās ir iemīļota jauniešu atpūtas vieta. Parks nosaukts izcilā latviešu dzejnieka vārdā, jo Rainis Jelgavā pavadījis vairākus gadus strādājot par advokāta palīgu un rakstot. Šeit atrodas Rainim veltīts piemineklis.

Hercoga Jēkaba laukums  17.gs. dēvēts par Tirgus laukumu, 20.gadsimta 30.-tajos gados tas ticis pārsaukts par Hercoga Jēkaba laukumu, bet pēc 1944.gada par Centrālo laukumu. 2001.gadā tas atgūst savu nosaukumu – Hercoga Jēkaba laukums. Mūsdienās šeit norisinās svētku tirdziņi, tiek iedegta pilsētas Ziemassvētku egle un notiek svētku koncerti.

Pilsētas apskate noslēdzas Bērnu atpūtas un rotaļu pilsētiņā Uzvaras parkā .

 

Lejupielādēt maršruta karti "Izzinām Jelgavu kopā!" ŠEIT

Maltītes un dzērienus līdzņemšanai iespējams iegādāties kādā no pilsētas kafejnīcām un restorāniem.