Interaktīvais maršruts “Iedvesmojies Jelgavā!”

Interaktīvais maršruts “Iedvesmojies Jelgavā!” iepazīstinās ceļotājus ar slaveniem cilvēkiem, kas dzimuši vai strādājuši Jelgavā, nozīmīgām pilsētas vietām, kā arī ļaus iepazīt pilsētu caur dažādiem stāstiem.


Jaunums! Aicinām pilsētu iepazīt interaktīvi kopā ar mobilo aplikāciju Tours Across Baltics, kur ir pieejami audio stāsti un apraksti par pilsētas tūrisma objektiem: https://toursacrossbaltics.qrd.by/jelgava

Pastaigas sākumpunkts ir pie Jelgavas kultūras nama. Pirmais pilsētas Kultūras nams atradās Filozofu ielā, vēlāk - sporta namā Daugava, bet 1963. gadā tika atklāts Jelgavas Kultūras nams, ko pazīstam mūsdienās. Jelgavas Kultūras namā ir 4 zāles. Lielākā var uzņemt 670 skatītājus. Šeit norit ne tikai dažādas izrādes un mākslinieciskie priekšnesumi, bet arī mēģinājumi. Šodien šeit mājvietu raduši 31 amatiermākslas un 2 profesionālie kolektīvi. Kultūras nama vestibilos regulāri tiek veidotas dažādas izstādes. Skvērā aiz Jelgavas kultūras nama uzstādīta Piemiņas zīme dziedātājai Norai Bumbierei . Skulptūras autors K.Īle savā darbā apvienojis divas N.Bumbieres dziesmas – "Dziesmu par pēdējo lapu" un "Mēmo dziesmu". Turpinot pastaigu pa Kr.Barona ielu, nonāksiet Sv. Annas luterāņu baznīcā. Tā ir vecākā līdz mūsdienām saglabājusies Jelgavas celtne. Baznīcā atrodas 1910. gadā gleznotais Jāņa Rozentāla darbs “Kristus un samariete”. Nākamais pieturpunkts ir Vecpilsētas ielas kvartāls. Šī ir vecākā pilsētas apbūves daļa ar koka ēkām, kas netika iznīcinātas II Pasaules kara laikā. Tepat aplūkojama piemiņas zīme Dobeles vārti, kas uzstādīta vēsturisko pilsētas vārtu vietā. Līdzās Vecpilsētas ielai atrodas tēlnieka Kārļa Īles veidotais Vides objekts “Laika rats 100”. Šeit aplī izkārtoti 10 tēli, kas simbolizē Latvijas valsts veidošanā un attīstībā svarīgus cilvēkus. Uz cilvēku tēliem iegravēti katras desmitgades nozīmīgākie notikumi Jelgavas kontekstā, bet otrpus tiem ikviens var ieraudzīt savu atspulgu. Netālu no vides objekta atrodas viens no pilsētas dižkokiem - Mēlnā papele, kuras stumbra apkārtmērs sastāda 6, 89 metrus.

Visos laikos cilvēkus ir vadījusi un iedvesmojusi mīlestības tēma, apmeklējot Mīlestības aleju, interesentiem būs iespēja uzzināt, kā radies vietas nosaukums un ar kādu tradīciju šī vieta saistīta. Nākamais pieturpunkts ir Koka laipas Svētes palienes pļavās, kur baudīt mieru un pastaigas 1,5 metrus augstumā virs zemes. Laipu platformās uzstādīti divi informatīvi stendi, kuros pieejama informācija par Svētes palienes pļavām, tur sastopamo floru un faunu, par pavasara palu īpatnībām. Tālāk interaktīvā pastaiga ved uz teātra tēva māju jeb Ā.Alunāna memoriālo muzeju. Laikā, kad muzeju klātienē apmekēt nav iespējams, ikviens var noklausīties aplikācijas stāstu un uzzināt vairāk par Ā.Alunāna dzīvi un viņa ieguldījumu latviešu teātra mākslā. Reti kurš zina, ka teātra tēva atdusas vieta ir Alunāna parkā. Parks izveidots bijušo Jāņa kapu vietā. Līdz mūsdienām ir saglabājusies kapa vieta un 1913.gadā celtais tēlnieka Burkarda Dzeņa piemineklis latviešu teātra tēvam Ādolfam Alunānam. Parkā atrodas arī piemineklis vienam no latviešu atmodas darbiniekiem un Jelgavas Latviešu biedrības dibinātājam Jurim Māteram.

Līdzās Alunāna parkam atrodas Sv. Jāņa luterāņu baznīca. Šī ir viena no jaunākajām Jelgavas baznīcām, kas celta 1845. - 1847. gadā.  Nākamais pieturpunkts ir Zemgales prospekta nami, kur daļēji saglabājušās pirmskara Jelgavas mājas un iespējams nojaust, kā izskatījās toreizējās pilsētas vaibsti.

Pastaiga noslēdzas pie Jelgavas studentu teātra, kas dibināts 1946.gadā un ir viens no diviem senākajiem Studentu teātriem Latvijā. Tas ir vienīgais studentu teātris ar savu teātra māju un vēsturisko mākslas telpu – Melpomenes viesistaba. Jelgava uzskatāma par teātra sporta dzimteni no pašiem Improvizācijas teātra pirmsākumiem Latvijā, tādejādi netieši turpinot Ā. Alunāna jauniesācēja ceļu.

 

Lejupielādēt maršruta karti "Iedvesmojies Jelgavā!" šeit.

Maltītes un dzērienus līdzņemšanai iespējams iegādāties kādā no pilsētas kafejnīcām un restorāniem.