Jelgavas pilsētas īpašie ēdieni

Jelgavai ir savi īpašie ēdieni, kas tā baudītājiem atgādina par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi -

pamatēdiens "Hercoga bura" un deserts "Šarlotes skūpsts". Savukārt dzēriens "Jelgavas bellini" būs lielisks atspirdzinājums maltītes laikā.

Divus ēdienus par īpašiem padara ne tikai to nosaukumi – Hercoga bura un Šarlotes skūpsts, bet arī speciāli izstrādātas receptes, ko radījušas Jelgavas Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele ar saviem audzēkņiem.

Jelgavas īpašo piedāvājumu - desertu Šarlotes skūpsts un pamatēdienu Hercoga bura var nobaudīt vairākos pilsētas ēdināšanas uzņēmumos.

Šos ēdienus savā ēdienkartē iekļāvuši:

 


                                                                    

Hercoga bura ir pamatēdiens, kas gatavots no krāsnī ceptas īpaši marinētas cūkgaļas, kuru pasniedz ar karamelizētiem skābētiem kāpostiem, dažādiem ceptiem dārzeņiem un saknēm, brūklenēm, kā arī smiltsērkšķu un ābolu sulas mērci. 

sarlotes skupsts small                             

Kārtainais deserts Šarlotes skūpsts ir olu-biezpiena krēma un divu veidu sulas želejas uzpūteņu kārtojums, kurā deserta maigā garša tiek atsvaidzināta ar augļu-ogu biezeņa mērci. Desertu dekorē ar svaigām ogām.

Atspirdzinošā dzēriena „Jelgavas bellini" viena no galvenajām sastāvdaļām ir smiltsērkšķu sula, kas izmantota arī gatavojot „Hercoga buru" un „Šarlotes skūpstu".

 

Pilsētas pavāri ir atzinīgi novērtējuši to, ka Hercoga bura ir gatavota no vietējiem produktiem, izmantojot klasiskus gatavošanas paņēmienus, kas bija pazīstamas hercoga Jēkaba valdīšanas laikā. Savukārt Šarlotes skūpsta garša tiek novērtēta kā izcila.

No vēstures

Hercogs Jēkabs būtiski modernizēja savu valsti - tika radītas 70 manufaktūras, uzbūvēti vairāk nekā 135 kuģi, attīstīta pilsētu amatniecība, celtas baznīcas un skolas. Hercoga tirdzniecības flote bija lielākā Baltijas jūrā un izvadāja hercogistes ražojumus uz daudzām pasaules valstīm.

Hercogs Jēkabs 1645. gadā apprecējās ar Brandenburgas-Prūsijas princesi Luīzi Šarloti, kura bija guvusi savam laikam lielisku izglītību, izcēlās ar asu prātu un dotībām finanšu operācijās. Veiksmīga bija arī Jēkaba un Šarlotes ar deviņiem bērniem svētītās ģimenes dzīve.