Dzīvesziņas un arodu sēta

Dzīvesziņu un arodu sētas telpās darbojas SIA “Austras raksti” audējas. Ēku kompleksā izveidotas gan keramikas, gan aušanas darbnīcas. Ikdienā Dzīvesziņas un arodu sētas viesiem ir iespēja vērot dažāda veida audēju amata paraugdemonstrējumus, ņemot vērā tajā brīdī meistaru veikto darbu, piemēram, Zemgales rakstaino brunču aušanu, villaiņu, jostu un citu audumu darināšanu, kreklu un aubju šūšanu, izšūšanu, kā arī sarežģītu rakstu aušanu Viļumsona stellēs.


Dzīvesziņas un arodu sētas ēkas vēsture

Namam piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss un tas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa „Jelgavas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā. Jelgavas pilsētas 1813. gada plānā ir iespējams identificēt pilsētas daļu, kurā atrodas Vecpilsētas 2 ielas nams. Tā ir koka konstrukcijās veidota būve, kādas pēc 1813. gada būvnoteikumiem Jelgavā vairs nedrīkstēja celt, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka nama pirmsākumi meklējami pirms 1813. gada.

18.gadsimta otrajā pusē - 19. gadsimta sākumā tā bija dzīvojamā māja, kam līdzās atradās noliktava.

Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartālā, kur atrodas Dzīvesziņas un arodu sēta, līdz mūsdienām ir saglabājies unikāls vēsturiski veidojies ielu tīkls un apbūves blīvuma raksturs. Apbūves rajons veidojies laikā no 18. līdz 19.gadsimtam. Tā ir vecākā Jelgavas pilsētas apbūves daļa, kas netika iznīcināta II Pasaules kara laikā.

Līdzās Dzīvesziņas un arodu sētai 2008.gadā uzstādīta piemiņas zīme Dobeles vārti, kas simboliski iezīmē vietu, kur 17. gadsimtā atradās vieni no pilsētas vēsturiskajiem vārtiem. No Dobeles vārtiem pa zemi aizvijas nagliņu ceļš, kas iezīmē senās pilsētas aizsargvaļņa novietojumu. Ielās iekaltais nagliņu ceļš ved no Dobeles un Vecpilsētas ielas krustojuma līdz Uzvaras un Ausekļa ielas krustojumam. Visas 800 iekaltās nagliņas tika darinātas pie vietējā kalēja Jelgavā.

Dzīvesziņas un arodu sētas atjaunošana

Būvdarbus un atjaunošanas darbus ēkās Vecpilsētas ielā 2 un Jāņa Asara ielā 1 veica uzņēmums SIA “Warss+”. Ēku izpētes process sākās 2017.gadā, savukārt restaurācijas un pārbūves darbi - 2021.gada februārī, objekti ekspluatācijā nodoti 2022.gada jūlijā.

Būvniecības darbu ietvaros pārmūrēta daļa no pamatiem un guļbūves ārsienām izbūvēta hidroizolācija. Veicot mājas sienu protezēšanu, tās saudzīgi izjauktas, un, balstoties uz guļbaļķu izpēti, atjaunotas, protezējot satrupējušās sienu daļas. Sienas baļķu starpas aizpildītas ar sūnām termoizolācijai, kā tas bijis senatnē. Ēkas atjaunošanas procesā maksimāli izmantoti visi labi saglabājušies kokmateriāli. Veicot iekštelpu apdares slāņu izpēti, atklāta mākslinieciski vērtīga polihromā apdare – 18. un 19. gadsimtā, gan brīvroku, gan trafareta tehnikā krāsoti raksti sienu augšdaļā. Dekoratīvās sienu joslas ēkas iekštelpās atjaunotas. Ēkā atjaunots unikāls objekts - manteļskurstenis, kas ir vienīgais zināmais atjaunotais manteļskurstenis Jelgavā. Manteļskursteņi ir viena no vecākajām dūmvadu sistēmām, kas agrīnajos viduslaikos tika ierīkoti pilīs un muižās, vēlāk arī dzīvojamajās mājās. 

Ēka pēc restaurācijas saglabā agrāko laiku interjeru, sienu rotājumus, inženierkomunikācijas risinājumus, plīti un krāsnis.

Dzīvesziņas un arodu sētā izveidots pagalms ar nelielu skatuvi, iekārtotas audēju un keramikas darbnīcas, saimes istaba. 

Dzīvesziņas un arodu sēta radīta ar mērķi popularizēt senlatviešu amatu prasmes un atbilstoši latviskajām tradīcijām veicināt sabiedrības iesaisti dažādos pasākumos.

Ēkas Vecpilsētas ielā 2 un objekta funkcionēšanai nepieciešamās saistītās infrastruktūras – ēkas Jāņa Asara ielā 1 pārbūve, restaurācija un apkārtējās teritorijas labiekārtošana, izveidojot Dzīvesziņas un arodu sētu īstenota ERAF projekta Nr. 5.5.1.0/19/I/005 "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Jelgavas pilsētā" ietvaros.

Piedāvājums

Dzīvesziņas un arodu sēta pieejama individuālam apmeklējumam, bet iepriekš piesakoties, tiek piedvātas ekskursijas speciālista pavadībā. Ekskursijas laikā var izzināt ēkas vēsturi un iekārtojumu, atklāt audēju darba nianses, redzēt, kā top tautastērps un pašiem izmēģināt aušanas prasmes.

Ekskursijas pieejamas latviešu, angļu, vācu un krievu valodās.

Iespēja gan uz vietas, gan, veicot pasūtījumu, iegādāties Latvijas novadu tautastērpus un to sastāvdaļas.

Radošās nodarbības un meistarklases

  • Latviskās dzīvesziņas izglītojošas programmas
  • Maizes cepšanas meistarklase
  • Zemgales tautastērpa un tā sastāvdaļu darināšanas apmācības
  • Pedagoģiskās programmas
  • Krustabu un vedību pasākumi

Darba laiks

  • Pirmdien slēgts
  • Otrdien - sestdien 10:00 – 18:00
  • Svētdien 10:00 – 15:00

Cenas

  • Pieaugušie 5,00 EUR;
  • Skolēni, studenti, pensionāri 2,00 EUR;
  • Ģimenes biļete (2 pieaugušie un bērni vienas mājsaimniecības ietvaros) 10,00 EUR;
  • Ekskursija ar gidu latviešu valodā 20,00 EUR;
  • Ekskursija ar gidu EN, DE, RU 30,00 EUR
  • Dzīvesziņas un aroda sētas pagalma noma pasākumiem: līdz 3 stundām - 37,19 EUR + PVN; no 4 līdz 6 stundām - 49,59 EUR + PVN; no 7 līdz 8 stundām - 66,12 EUR + PVN; no 9 līdz 12 stundām - 99,17 EUR + PVN

PIETEIKT EKSKURSIJU VAI TELPU NOMU PASĀKUMAM

 

 

Jelgava, Vecpilsētas iela 2
29116210
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
LV, RU, ENG, DE
Pieaugušie 5,00; Bērni -; Skolēni 2,00; Studenti 2,00; Pensionāri 2,00; Ģimenes biļete 10,00
Ekspozīcijas
Informācija
Ģimenēm ar bērniem
Pieejams gids