Interaktīvs maršruts "Pārsteidzošā Pārlielupe"

Dodoties interaktīvajā pastaigā “Pārsteidzošā Pārlielupe”, ikvienam būs iespēja atklāt mazāk populāras pilsētas vietas Pārlielupes pusē. Šī pilsētas daļa glabā daudz pārsteigumu un jaunumu, kas gaida tūristu apciemojumu.


Jaunums! Aicinām pilsētu iepazīt interaktīvi kopā ar mobilo aplikāciju Tours Across Baltics, kur ir pieejami audio stāsti un apraksti par pilsētas tūrisma objektiem: https://toursacrossbaltics.qrd.by/jelgava 

Tūres ieteicamais sākumpunkts ir pie Jelgavas pils . Stāvvietā aiz pils var novietot mašīnu un tālāk doties kājām. 1939.gadā Jelgavas pilī tika atklāta Jelgavas Lauksaimniecības akadēmija, kur atradās 2 fakultātes - Lauksaimniecības un Mežsaimniecības fakultāte. Šodien Jelgavas pils ir LLU galvenā mītne. Vairāk par pils vēsturi un tās dibinātājiem iespējams uzzināt audio stāstā.

Dzīvojot šodienā, ir jāatceras pagātne, tāpēc aicinām iegriezties Svētbirzē, kas veltīta komunistiskajās represijās bojāgājušajiem. Šeit stādīto bērzu un ozolu vidū ir Vienības ozols, kas dēstīts, ģenerālim Jānim Balodim klātesot. Svētbirzes stūrī atrodas Otrā pasaules karā kritušo latviešu leģionāru kapi.

Nākamais pieturpunkts ir Valdekas pils. Ēka celta 17.gs. kā medību pils. Valdekas pils fasāde laika gaitā tikpat kā nav mainījusies, toties mainījusies ir tās apkārtne - no meža nostūra ārpus pilsētas tā kļuvusi par pilsētas daļu - Pārlielupi. Vietas nosaukums - Valdeka - cēlies tieši no šīs pils. Tas darināts no vācu valodas vārdiem “wald” - mežs un “ecke” - stūris. Līdz 20.gs. sākumam šeit atradās mežs, kuru Pirmā pasaules kara laikā izcirta.

Turpinot pastaigu, apskatiet Zemgales Olimpisko centru un Jāņa Lūša stadionu, kurš darbu uzsāka 2010.gada nogalē. Šeit izbūvēti dažādu sporta spēļu laukumi, futbola un vieglatlētikas stadions, Eiropas līmeņa BMX trase, sporta halle, kā arī regulāri tiek aizvadītas nozīmīgas Latvijas, Eiropas un Pasaules mēroga sacensības. Godinot leģendārā šķēpmetēja, jelgavnieka Jāņa Lūša piemiņu, stadions nosaukts viņa vārdā.

Automobiļu un vēstures cienītāji aicināti skatlogā apskatīt “Anru motors” vēsturisko spēkratu kolekciju. Šeit būs iespēja redzēt dažādas ZAZ, VAZ, GAZ automašīnas. Vecākais auto ir 1961.gada GAZ 21, jaunākais - 1980.gada VAZ 2103. Visas automašīnas ir teicamā vizuālajā un tehniskajā stāvoklī, un tām visām ir piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss.

Turpat līdzās ir kultūras nams “Rota”. 1937. gada 28. augustā Jelgavā atklāja Zemgales izstādi. Tās teritorija aizņēma 12 hektārus. Dzelzceļa virsvalde izstādes vajadzībām izbūvēja speciālu dzelzceļa atzarojumu līdz izstādes teritorijai. Izstādes kodolu veidoja valsts institūciju būvētie paviljoni- Iekšlietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Nacionālās celtniecības komitejas, Latvijas Banku apvienības u.c.

Līdz mūsdienām saglabājies arhitekta Pētera Kundziņa projektētais Valsts bankas
paviljons, kurā mūsdienās atrodas kultūras nams “Rota”.

Pārlielupes jaunums - alus darītava “Viedi” piedāvā iegādāties putojošo dzērienu, kas radīts ilgstošu eksperimentu rezultātā, izmantojot kvalitatīvas izejvielas un mūsdienīgas metodes. Alus darītavas darba laiks mājsēdes periodā: P.-Ce. no 9:00 līdz 18:00, Pk., Se. no 12:00 līdz 19:00

Tālāk dodieties uz Lielupes promenādi, kur iespējams ļauties nesteidzīgām pastaigām un vērot Lielupes rāmos ūdeņus Jelgavas krastos. Vasaras sezonā šeit atrodas viena no pilsētas oficiālajām peldvietām, darbojas kafejnīca un pieejama SUP dēļu noma.

Nākamis pieturpunkts ir Šamota skulptūru parks Pasta salā , kas ir vienīgais šāda veida parks Latvijā. Pasta salā šī gada rudenī vēl ir iespēja bez maksas apmeklēt iespaidīgo Smilšu skulptūru parku. Smilšu skulptūru festivāls Jelgavā norisinās ik gadu (šogad 15. reizi), pulcējot māksliniekus no Latvijas, Baltijas un citām valstīm.

Šķērsojot pilsētas garāko gājēju tiltu “Mītava” , nonāksiet Jāņa Čakstes bulvārī , kas ir iecienīta pilsētnieku pastaigas vieta. Šeit sastapsiet Jēkabu Ceriņu jeb Skulptūru- Strūklaku “Jelgavas students” un noklausoties stāstu, uzzināsiet par viņu vairāk.

 

Lejupielādēt maršruta karti "Pārsteidzošā Pārlielupe" ŠEIT

Maltītes un dzērienus līdzņemšanai iespējams iegādāties kādā no pilsētas kafejnīcām un restorāniem