Līdz 26.maijam Tornī – Zitas Studentes un Vita Studentes gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”, kuras autores ir dvīņu māsas, jelgavnieces Zita Studente un Vita Studente. 26. aprīlī pulksten 16 interesenti aicināti uz izstādes atklāšanu un tikšanos ar darbu autorēm.


Jelgava ir pilsēta, kurā Zita un Vita Studentes ir dzimušas, pavadījušas bērnību un dzīvo ar savām ģimenēm arī šobrīd. Abas ir ieguvušas ekonomista un jurista izglītību. Vita jau desmito gadu strādā par juristi Tieslietu ministrijā, bet Zita jau devīto gadu – par tiesnesi Zemgales rajona tiesā Dobelē. Pirms pāris gadiem, iedvesmojoties no vectēva, māsas uzsāka gleznot. Zita un Vita ir Jelgavas Tautas gleznošanas studijas dalībnieces. Šobrīd māsas papildina savas gleznošanas prasmes un zināšanas, mācoties Latvijas Mākslas akadēmijā.

Kā atzīst Zita un Vita: “Gleznošana ir tā joma, kurā rodam iedvesmu, spēku un uzlādi ikdienas darbam. Uzskatām, ka juristam ir jāprot ne tikai kvalitatīvi un apzinīgi pildīt savus amata pienākumus, bet jārod laiks arī atslodzei, sava redzesloka paplašināšanai un izaugsmei arī citā jomā. Un mums tā ir gleznošana.”

Jau 2023. gadā māsām bijušas vairākas kopīgas gleznu izstādes. Izstāde “Veltījums vectēvam” bija apskatāma Jelgavas Pilsētas bibliotēkā, Jelgavas kultūras namā, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā, Vilces tautas namā un Kalnciema kultūras namā. Gada nogalē Dobeles novada centrālajā bibliotēkā bija apskatāma gleznu izstāde “Puķu valoda” un 2024. gadu māsas uzsākušas ar gleznu izstādi “Iedvesma” Nākotnes kultūras namā.

Izstāde “Gaismas frekvences” ir veltīta pārdomām par to, kā ikdienā redzam un uztveram krāsas. Vēlmi gleznot uz melna fona noteica un ietekmēja tas, ka melnā krāsa uztver un absorbē visus izstarojumus, arī negatīvos, tā saistīta ar noslēpumainību. Gleznas tapušas uz melna fona, lai izceltu krāsas, priekšmetus un lietas, kuras ikdienā apkārt esošajā krāsainībā pazūd vai saplūst ar citām lietām un priekšmetiem. Gaismas frekvences ir tā redzamā gaisma, ko mēs redzam kā krāsas.

Informāciju sagatavoja

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde

"Jelgavas reģionālais tūrisma centrs"